Cum recunoaștem și prevenim cancerul

Cauzele cancerului
Fumatul este cauza a circa 22 la sută dintre decesele provocate de cancer. Alte 10 la sută reprezintă o consecință a obezității, unei diete necorespunzătoare, lipsei activității fizice și consumului de alcool. 20 la sută dintre cancere sunt declanșate de infecții ca hepatita B, hepatita C și Virusul Papiloma Uman, iar 5–10% la sută – de defectele genetice.

Cancere întâlnite frecvent
Cancerele pulmonar, de prostată, colorectal și de stomac sunt frecvent întâlnite printre bărbați. În același timp, femeile sunt afectate frecvent de cancerele mamar, cervical și colorectal. Leucemia limfoblastică acută și tumorile creierului sunt cele mai comune copiilor.

Simptomele cancerului
Cancerul apare și evoluează nedureros în primele stadii. Totuși, în această perioadă, corpul transmite semnale despre existența bolii, cum ar fi:

pierderea neobişnuită de sânge;
tuse sau răceală care nu se vindecă;
lipsa poftei de mâncare;
scăderea bruscă în greutate, în lipsa unei diete sau activități fizice;
stare de oboseală inexplicabilă şi persistentă;
rană care nu se vindecă;
modificarea formei și culorii unei aluniţe;
tulburări ale tranzitului urinar;
modificarea vocii.

Prevenirea cancerului
Aproximativ 80 la sută dintre cancere ar putea fi prevenite, prin menținerea unei greutăți corporale sănătoase, abandonarea fumatului, reducerea consumului de alcool, consumului din abundență a legumelor, fructelor și cerealelor integrale, vaccinarea împotriva bolilor infecțioase, evitarea expunerii excesive la soare.

Tratamentul cancerului
Tratamentul este eficient când boala este depistata înainte ca celulele maligne să se răspândească în alte organe. Pentru a evita această situație, este necesar de a efectua examene medicale profilactice, în fiecare an. Există trei metodele de tratament al cancerului: chirurgicală, chimioterapie și radioterapie. Chirurgical sunt îndepărtate tumoarea malignă și țesuturile invadate tumoral. Chimioterapia și radioterapia distrug celulele canceroase din tumora primară și de la nivelul metastazelor.

Peste 10 mii de persoane din Republica Moldova sunt diagnosticate, în fiecare an, cu maladii oncologice. În același timp, alte câteva mii decedează, ca urmare a depistării tardive a cancerului. Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este marcată, în fiecare an, în data de 4 februarie.